Restauracja 4Bas, ul. Książąt Opolskich 2-6, 45-006 Opole, tel. (77) 442 42 51

ukryj prezentację pokaż prezentację

Zarezerwuj stolik

Szef kuchni poleca

Dania regionalne

Tradycja kulinarna Śląska Opolskiego kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni czeskiej, polskiej, niemieckiej, austriackiej a nawet węgierskiej. Do tego należy dodać wpływy kresowe związane z powojennymi migracjami ludności. W kuchni śląskiej dominują mięsne potrawy podlane aromatycznymi sosami z dodatkami w postaci mącznych klusek lub ziemniaków oraz warzyw zazwyczaj serwowanych na ciepło. Do tego dochodzą różnorodne zupy z żurem śląskim na czele, liczne wyroby wędliniarskie na bazie podrobów i wyroby cukiernicze.

W restauracji 4Bas serwujemy dania według tradycyjnych, lokalnych przepisów kuchni śląskiej, stosując wyłącznie naturalne składniki pochodzące od opolskich dostawców. W naszym menu znajdują się klasyczne potrawy regionalne, takie jak:

  •  Żur śląski z jajkiem i kiełbasą
  •  Wołowa rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą
  • Golonka w warzywach

Serdecznie zapraszamy