Zarezerwuj stolik
Dania regionalne
Tradycja kulinarna Śląska Opolskiego kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni czeskiej, polskiej, niemieckiej, austriackiej a nawet węgierskiej. Do tego należy dodać wpływy kresowe związane z powojennymi migracjami ludności. W kuchni śląskiej dominują mięsne potrawy podlane aromatycznymi sosami z dodatkami w postaci mącznych klusek lub ziemniaków oraz warzyw zazwyczaj serwowanych na ciepło. Do tego dochodzą różnorodne zupy z żurem śląskim na czele, liczne wyroby wędliniarskie na bazie podrobów i wyroby cukiernicze.
W restauracji 4Bas serwujemy dania według tradycyjnych, lokalnych przepisów kuchni śląskiej, stosując wyłącznie naturalne składniki pochodzące od opolskich dostawców. W naszym menu znajdują się klasyczne potrawy regionalne, takie jak:
- Żur śląski z jajkiem i kiełbasą
- Wołowa rolada z kluskami śląskimi i modrą kapustą
- Golonka w warzywach
Serdecznie zapraszamy